fbpx
Yoga & Terapi - 1

Hormoner.

Hormoner dannes i de endokrine kirtler og er meget vigtige for mange af kroppens funktioner; de styrer blandt meget andet kvindens ægløsning og menstruationen indtil menopausen. Hormonerne er et kæmpe område at bevæge sig ind på, herunder kommer et kort rids af udvalgte hormoners betydning.  

De tre kønshormoner østrogen, progesteron og testoteron er vigtige for kvinden, ikke mindst i forbindelse med overgangsalderen. 

Østrogen

Som teenager og ung kvinde har østrogen betydning for udviklingen af kvindelige former, bryster og fedtdepoternes placering på bagdel og hofter. Hormonet er med til at regulere kvindens menstruationscyklus og i forbindelse med overgangsalderen holder kvinden næsten op med at producere østrogen. Det betyder oftest hedeture som er et af de symptomer de melder sig først hos mange kvinder. Når østrogenniveauet daler kan det også føre til svagere slimhinder; det kan blandt andet betyde tørhed i skeden og tendens til infektion i urinvejene. 

Østrogen har betydning for stærke knogler og kaldes også populært kvindens skønhedseliksir da det har indflydelse på strålende hår, hudens glød, stærke knogler, hukommelse og på flere måder beskytter mod sygdom.

Progesteron

Progesteron spiller sammen med østrogen i menstruationscyklussen. Hormonet produceres i det gule legeme og er således afhængigt af ægløsning. Når progesteronniveauet falder mærkes det blandt andet som blødningsforstyrrelser. Det har også betydning for stofskifte, fedtforbrænding, opbygning af muskler, immunforsvarets funktion og så er hormonet med til at løfte humøret og gøre os modstandsdygtige overfor stress.

Testosteron

Vi forbinder testosteron med mænd men hormonet har også betydning for kvinder. Det er især i æggestokkene testosteron produceres også selvom kvinden ikke længere producerer æg og ikke længere danner østrogen og progesteron. 

Testosteron har betydning for knogler, velbefindende, energi og sexlyst.

Kortisol, insulin og adrenalin er tre hormoner man ikke nødvendigvis omtaler i forbindelse med overgangsalderen, men ikke desto mindre har de indflydelse på hormonbalancen.

Kortisol

Kortisol kender vi som stresshormonet, det produceres i binyrerne. Vi har brug for at kroppen udskiller kortisol når vi er i fare eller i stressede situationer, hormonet kontrollerer blandt andet blodtryk, blodsukker, det reducerer inflammation og holder styr på væskebalancen og har mange flere væsentlige funktioner.

Selvom vi har brug for kortisol, kan være skadeligt hvis der igennem længere er forhøjede mængder i kroppen. 

Det er vores hjerne der styrer udskillelsen når kroppen tror den er i fare og hjernen kan ikke skelne mellem en reel fare- at du bliver jagtet af et vildt dyr fx eller at du oplever at din chef hele tiden puster dig i nakken af. Det  du opfatter som en fare reagerer kroppen på og udskiller stresshormoner- det kan også være en følelse af fx at skulle nå en masse og alle de tanker du gør dig om det.  

I overgangsalderen tåler vi stress dårligere end tidligere, når vi nærmer os overgangsalderen og kroppen begynder at lukke ned for produktionen af kønshormoner kommer stress til at have en særlig betydning. Kroppen vil til enhver tid prioritere at danne stresshormoner fremfor kønshormoner, da det handler om at det er vigtigere at holde sig i live end at kunne forplante sig.

Binyrerne skal efterhånden overtage produktionen af kønshormoner men på grund af produktionen af kortisol er binyrerne på overarbejde og  danner en mindre mængde kønshormoner; det er med til at skabe ubalancen. Kortisol har stor betydning for den manglende balance og skaber i sig selv symptomer som  fx træthed, overvældelse, depression, angst, træthed og mave-tarmproblemer.

Insulin

Insulin hjælper cellerne i muskler, fedtvæv og lever til at optage sukker fra blodet, det  bidrager på den måde til at sænke blodsukkeret. I cellen bruges sukker som “energi” for cellens mange opgaver.

Når niveauet af insulin og blodsukker overstiger cellernes behov, hjælper insulin blodsukkeret til at blive lagret i cellerne i muskler, fedtvæv og lever. I overgangsalderen har vi sværere ved at optage sukkeret i cellerne og det lagres som fedt. Det er én af årsagerne til vægtøgninger i overgangsalderen. 

Oxytocin

Oxytocin kalder vi også kærlighedshormonet da det udskilles ved kram, kys og sex. Det udskilles i rolige stunder, hvile og nærvær og er en form for modspil til kamp/flugt-mekanismen. Hvis du sørger for at ro, hvile, nærvær og nydelse kan du skal balance i forhold til travlhed og stress. 

Liv Tronhjem – Livs Yoga – 31700260 – livtronhjem@live.dk